Bu ders, öğrencilerin üniversite hayatı ve bireysel gelişimleri için gerekli becerileri tanımalarına yardımcı olacaktır. Bu beceriler arasında öz farkındalık, hedef belirleme, zaman yönetimi, etkili iletişim, farkındalık ve analitik düşünme yer alır. Ders ayrıca öğrencilerin fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlık için gerekli alışkanlıklar ile bağımlılık ve zorbalık gibi sorunlar hakkında farkındalıklarını da artıracaktır.
Bu ders, uluslararası ticaretin temel ilkeleri ve terminolojisi hakkında bir anlayış kazandırmayı amaçlamaktadır. Ders kapsamında ithalat, ihracat, gümrük işlemleri, uluslararası ticaret anlaşmaları ve ticaret finansmanı ile ilgili temel kavramlar ele alınmaktadır. Öğrencilere küresel ticaret ortamını ve dış ticaret işlemlerinin operasyonel süreçlerini anlamaları için gerekli olan temel bilgileri sunmayı hedeflemektedir. Teorik bilgi ve pratik örneklerle öğrenciler, uluslararası pazarların dinamikleri ve ülkeler arasındaki ticari ilişkileri etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
Öğrenci, ekonominin temel kavramlarını ifade edebilecek, ekonomik analiz yöntemlerini uygulayabilecek ve ekonomik sistemlerin özelliklerini analiz edebilecektir.
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Bu derste, öğrencilerin yazılı ve sözlü iletişim araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak, çeşitli sözlü ve yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır. Sözlü anlatımda ise öğrenci, beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.
Bu ders, işletmelerin temel kavramlarını, fonksiyonlarını gelişen dünya düzeni ve dünya ekonomisi çerçevesinde öğrenciye veren temel bir niteliğe sahiptir.
Öğrenci, muhasebenin temel kavramlarını açıklayabilecek, muhasebe usul ve esaslarını uygulayarak gerekli muhasebe kayıtlarını gerçekleştirecek, muhasebe defterlerini oluşturacak ve dönem sonu bilançosunu düzenleyebilecektir.
Temel dil becerileri olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini bütünleşik olarak başlangıç düzeyinde veren zorunlu İngilizce dersidir.
Öğrenciler, dış ticaret işlemlerinde kullanılan belgeleri tanıyacak ve uygulama alanlarını analiz edebilecektir.
Öğrenci, dış ticaret mevzuatı ile ilgili ihracat, ithalat, gümrük ve kambiyo mevzuatları hakkında kanun, tüzük ve yönetmelikleri öğrenecek ve ithalat, ihracat işlemlerinde mevzuatı uygulayabilecektir.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.
Bu derste Makro-ekonomik terimler ile işsizlik ve milli gelir ana başlıklarında genel ekonomik konjonktür anlatılmaktadır.
Bu derste, gümrüklerin uluslararası ticarette rolü ve önemi, gümrük mevzuatı ve işlemleri örneklerle birlikte öğretilmektedir.
Sürekli değişim ve gelişim içinde olan dijital dünya, ticaret hacmi bakımından önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu ders ile birlikte öğrencilerin e-ticaret alanındaki bu potansiyeli öğrenmeleri ve pratik bilgilere sahip olmaları sağlanmaktır. Ders boyunca öğrenciler, e-ticaretin iş dünyasındaki yeri ve önemi hakkında bilgi edinirken, aynı zamanda dijital ticaret süreçlerini yönetme ve strateji geliştirme becerilerini kazanmaktadır.
Bu ders, dış ticarette etkili tutundurma stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanması üzerine odaklanmaktadır. Dijital pazarlama araçlarının kullanımı, farklı kültürel pazarlara yönelik stratejilerin ve uluslararası alanda tutundurma faaliyetlerinin nasıl yönetileceği ele alınmaktadır. Öğrenciler, hedef pazarın kültürel özelliklerine uygun dijital ve geleneksel tutundurma araçlarını kullanarak başarılı kampanyalar oluşturmaktadır. Ayrıca, dijital pazarlama platformları ve sosyal medya kanallarında stratejik planlama, kültürel farklılıklara göre özelleştirilmiş çözümler üretme ve bu faaliyetlerin etkilerini analiz etme becerileri kazandırılmaktadır.
Öğrenci, Lojistik ve Perakende Yönetimi hakkında bilgiye sahip olacak, tedarik zinciri, lojistik yönetimi, perakendecilik, dış kaynak kullanımı, fiyatlandırma, ürün çeşitlendirme ve diğer pazarlama stratejileri gibi konuları öğrenecektir.
Bu ders, ihracat sürecinde planlamanın temel unsurlarına yönelik bilgi sahibi olunmasını, ihracatta pazar araştırmasından başlayarak ihracat sürecinin operasyonel aşamalarını, lojistik süreçlerini, ödeme ve vergi uygulamalarını, ülkelere ve pazar yapısına göre doğru planlamayı öğretmektedir.
Dış Ticarette Pazarlama Araştırmaları, sektörün güncel ihtiyaçlarına yanıt verecek donanımı sağlayan bir derstir. Pazarlama araştırmaları, uluslararası ticarette sunulan mal ve hizmet odağında alınan kararların bilimsel altyapısını oluşturmak amacıyla tercih edilmektedir. İhracat ve ithalat süreçlerinde sıklıkla başvurulan pazarlama araştırması, öğrencilere niteliksel, niceliksel ve karma yöntemleri yönetebildiği uygulamalı bir yeterlilik kazandırmaktadır. Öğrencilerimiz, bu derste ağırlıklı olarak bilgisayar laboratuvarında alacakları uygulamalı eğitim ile kendi tasarlayacakları pazarlama araştırması projelerini gerçekleştirmektedir.
Dış Ticaret Finansmanı ve Teşvikler dersi, öğrencilere uluslararası ticaretin finansman yöntemlerini ve bu ticareti desteklemek için sağlanan devlet teşviklerini öğretmeyi amaçlayan bir derstir. Bu ders kapsamında öğrenciler, dış ticaret işlemlerinde kullanılan finansman tekniklerini tanır ve bu tekniklerin uygulamalarını inceler. Devletin dış ticareti teşvik etmek amacıyla sunduğu vergi avantajları, sübvansiyonlar ve diğer destek mekanizmaları detaylı bir şekilde ele alınır.
Staj, bölümün uygun gördüğü kurumda saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
BNK 296 Kariyer Geliştirme
Bu ders, öğrencilerin üniversite hayatında ve mezuniyet sonrasında başarılı olmaları için gerekli olan teorik ve uygulamalı eğitimleri içermektedir. Bu ders, öğrencilere kendi yeteneklerini keşfetme, kariyer hedefi belirleme ve bu hedefe ulaşmak için stratejiler geliştirme konularında rehberlik sağlamaktadır. Ayrıca, öğrencilerin bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olarak akademik ve profesyonel anlamda gelecekteki başarılarının desteklenmesi amaçlanmaktadır.
DT 110 Dış Ticarette Paket Programlar
Bu derste öğrencilerin ihracat entegre programını, ihracat sipariş takibini, ihracat yükleme takibini, ihracat evrakları hazırlamayı ve gümrük belge uygulamalarını öğrenmesi amaçlanmaktadır.
DT 120 Dış Ticarette Pazarlama Teknikleri
Uluslararası pazarlamanın teorik ve pratik alt yapısı, küresel pazarlama çevresi, yönetimi ve stratejileri incelenecektir.
DT 203 Tarımsal Ürünlerin İhracatı
Tarımsal ürünler pazarlaması hem tarımsal ürünlerin özelliğinden hem de büyük bir pazar potansiyeli oluşturduğundan dolayı özel bir disiplin olarak ele alınıp öğretilmektedir.
DT 208 Dış Ticaret ve Hizmet Sektörü
Dış ticaret ve Uluslar arası hizmetler ticaretinin tanımı, kapsamı, özellikleri, sınıflandırılması, anlaşmaları (GATS), karşılaştırılmaları (tablolar) analizler ve değerlendirilmeleri.
DT 209 Mesleki Gelişim Etkinlikleri I
Öğrenciler bu ders ile birlikte, Türkiye ve İzmir gerçeği odağında uluslararası ticaretin global niteliklerine sahip olacağı, sektörel etkinlikleri düzenli ve etkin takip edeceği, kendi iletişim ağını oluşturabileceği bir eğitim almaktadır.
DT 212 Mesleki Gelişim Etkinlikleri II
Mesleği ile ilgili alışılageldik alanların tekrar incelenmesi ve/veya değişim ve gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan fırsatların farkındalığının yaratılması için alan çalışması yaptırmak
DT 214 Uluslararası Ticari Çevreler
Bu derste uluslararası ticareti düzenleyen ulusal ve uluslararası temel kurumlar aracılığı ile, Avrupa Konseyi, Dünya Ticaret Örgütü, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü, Dünya Ticaret Odası, Ticaret Anlaşmaları ve Diğer Uluslararası Örgütler (G-8,IMF, AGİT, AB, OECD vb.) küresel ve bölgesel ticaret ilişkileri üzerinde durulmaktadır.
DT 215 Uluslararası Satışlar ve Görüşmeler
Uluslararası satış ve anlaşmalar dersi, küresel kişisel satış ve uluslararası satış yönetiminin kurallarını içermektedir. Küreselleşme, karşılıklı kültürel görüşmeler, küresel pazarların tahmin edilmesi ve tanımlanması, küresel insan kaynakları gibi küresel çevrede satış yönetimi için önem taşıyan kavramları içerir.
DT 216 Dış Ticarette Standardizasyon
Öğrenci dış ticarette standartizasyona ilişkin işlemlerini yapabilecektir. Standardizasyonun Gelişim Süreci. Standard Çeşitlerini Ayırt Etme. Standardizasyonun sağladığı yararları kavrama.
DT 217 Uluslararası Pazarlama
Bu derste firmaların uluslararası pazarlama yoluyla nasıl pazar seçecekleri ve hangi stratejileri kullanarak pazarda başarı sağlayacakları incelenecektir
DT 290 Dijital Pazarlama
Dijital pazarlama dersi, internet ve dijital teknolojiler kullanılarak markaların iletişim, satış ve imaj süreçlerini yönetmeye yarayan stratejilerin öğretildiği bir derstir. Bu ders, dijital platformlarda reklamcılık, halkla ilişkiler, e-ticaret, sosyal medya pazarlama, arama motoru optimizasyonu (SEO), içerik pazarlaması, e-posta pazarlaması konularını kapsamaktadır. Öğrencilere dijital pazarlama stratejilerini oluşturma, uygulama ve analiz etme becerileri uygulamalı olarak öğretilmektedir.
ING 297 Uluslararası Ticaret İngilizcesi
Bu ders uluslararası ticaret ile ilgili terminolojiyi öğretmeyi, gerekli iletişim dilinin kavranmasını geliştirmeyi ve uluslararası ticaret işlemlerinde temel yazılı ve sözlü iletişimin kurulabilmesini amaçlar.
MISL 102 İşletme II
Bu ders, işletmelerin değişen kavramlarını, fonksiyonlarını gelişen dünya düzeni ve dünya ekonomisi çerçevesinde öğrenciye veren temel bir ders niteliğindedir. İşletme 1 dersinin devamı niteliğinde olup, işletme fonksiyonlarındaki güncel değişmeleri öğrencilere öğretmeyi amaçlamaktadır.
MPAZ 190 Sunum Teknikleri
Bu derste, etkili sunum tekniklerinin teorik ve pratik tüm yönleri uygulama ağırlıklı olarak öğretilmektedir. İletişimin yazılı, sözlü ve sözsüz unsurları, etkili bir sunum hazırlamak için gerekli aşamalar ve sunum esnasında karşılaşılacak sorunlar ile bunların çözümleri değerlendirilmektedir.
MTOI 225 Girişimcilik
Bu ders kapsamında girişimcilik ve iş planı oluşturma ile ilgili teorik bilgilerin verilmesi, başarılı iş modellerinin incelenmesi, iş planı hazırlanması gibi konulara değinilecektir.
MTOI 230 Tüketici Davranışı
Pazarlamada tüketici davranışlarının rolü, tüketici pazarlama ilişkileri, pazarlama etkinliği açısından tüketici davranışları, tüketici davranışlarının temelleri ve etkileyen faktörler, satınalma kararında tüketici davranışları, tüketici davranış araştırması bu dersin temel konularını oluşturmaktadır.
RTV 190 Temel İletişim Bilgileri
Bu ders, iletişim ve iletişimin ilişkili olduğu psikoloji, sosyoloji, antropoloji ve dilbilim gibi alanlardan elde edilen içeriklerden ve sektör tabanlı örnek durum analizlerinden oluşmaktadır.
RTV 240 Kurumsal İletişim
Kurumsal iletişime yönelik temel kavramlar, kurumların farklı paydaşlarına yönelik olarak değişik amaçlarla gerçekleştirdikleri iletişim çalışmaları ve bu çalışmalarda göz önünde bulundurulması gereken temel ilkeler ele alınmaktadır.
İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.
Daha Fazlası..İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.
Daha Fazlası..İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.
Daha Fazlası..