VOCATIONAL SCHOOL
Department of Foreign Trade (Turkish)
MISL 102 | Course Introduction and Application Information
Course Name |
Business Administration II
|
Code
|
Semester
|
Theory
(hour/week) |
Application/Lab
(hour/week) |
Local Credits
|
ECTS
|
MISL 102
|
Spring
|
3
|
0
|
3
|
5
|
Prerequisites |
None
|
|||||
Course Language |
Turkish
|
|||||
Course Type |
Required
|
|||||
Course Level |
Short Cycle
|
|||||
Mode of Delivery | face to face | |||||
Teaching Methods and Techniques of the Course | DiscussionGroup WorkCase StudyLecture / Presentation | |||||
Course Coordinator | - | |||||
Course Lecturer(s) | ||||||
Assistant(s) | - |
Course Objectives | This course aims to provide students with a general view on the currents issues in business functions (production, marketing, management and finance). |
Learning Outcomes |
The students who succeeded in this course;
|
Course Description | Business Administration II is a basic course that gives students the changing concepts of businesses, their functions in the developing world and the world economy. It is the continuation of Business Administration I and aims to teach the students the current changes in business functions. |
|
Core Courses | |
Major Area Courses |
X
|
|
Supportive Courses | ||
Media and Management Skills Courses | ||
Transferable Skill Courses |
WEEKLY SUBJECTS AND RELATED PREPARATION STUDIES
Week | Subjects | Related Preparation |
1 | Informing about the operation of the course, reminding the basic business concepts | Informing about the operation of the course, reminding the basic business concepts |
2 | Current issues in business and management from past to present | Tamer Koçel, “İşletme Yöneticiliği”, 12. Baskı,2010, s. 209-458. |
3 | Current issues in businesses: the concept of "consumerism" and the new consumer | -Yolaç, G. (2011). Consumerism. Öneri Dergisi, 9(35), 159-162. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/165767 -Altuntuğ, N. (2010). Geleneksel Tüketim Olgusunun Kirilma Noktasi: Yeni Bir Tüketim Paradigmasina Ve Tüketici Kimliğine Doğru . Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 2(2), 111-118. https://dergipark.org.tr/en/pub/oybd/issue/16336/171034 |
4 | Current issues in marketing: consumer culture theory | -Albayrak, T. & Aksoy, Ş. (2008). Tüketici Davranişinda Temel Yaklaşimlar. Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 2(3), 1-19 -Eric J. Arnould, Craig J. Thompson (2005). Consumer Culture Theory (CCT): Twenty Years of Research, Journal of Consumer Research, 31(4), 868-882. https://doi.org/10.1086/426626. |
5 | Human resource management in modern business | Hüseyin Özgen ve Azmi Yalçın “İnsan Kaynakları Yönetimi Stratejik Bir Yaklaşım” Nobel Yayınevi. |
6 | Ecological and sustainable approaches in business | Yavuz, V. A. (2014). Sürdürülebilirlik Kavramı Ve İşletmeler Açısından Sürdürülebilir Üretim Stratejileri/Concept of Sustainability and Sustainable Production Strategies for Business Practices. Mustafa Kemal Üniversitesi SBE Dergisi, 7(14), 63-86. https://dergipark.org.tr/en/pub/mkusbed/issue/19556/208640 |
7 | Diversity Management | -Sürgevil, O. (2008). Farkllılık Kavramına Ve Farklılıkların Yönetimine Temel Oluşturan Sosyo-psikolojik Kuramlar Ve Yaklaşımlar. Balıkesir Üniversitesi SBE Dergisi, 11(20), 111-124 https://dergipark.org.tr/en/pub/baunsobed/issue/50241/648155 -Keil, M., Amershi, B., Holmes, S., Jablonski, H., Lüthi, E., Matoba, K., & Von Unruh, K. (2007). Farklılıkların yönetimi için eğitim elkitabı. Uluslararası Farklılıkların Yönetimi Derneği. |
8 | Midterm | |
9 | Digitization and Digital Media in Business | Klein, M. (2020). İşletmelerde Dijital Dönüşüm Ve Etmenleri. Journal Of Business in The Digital Age, 3(1), 24-35. DOI: 10.46238/jobda.729499 |
10 | Social Media and Creativity in social media | Erdem, B. Sosyal Medya Pazarlamasi. Pazarlamada Güncel Yaklaşımlar, Eğitim yayınevi. |
11 | Presentations | |
12 | Presentations | |
13 | Presentations | |
14 | Presentations | |
15 | Review of the course | - |
16 | Final |
Course Notes/Textbooks | Ders Kitabı Mucuk, İ. (2018). Modern İşletmecilik. Türkmen Kitabevi. ISBN: 9786054749300. Tamer Koçel, “İşletme Yöneticiliği”, 12. Baskı,2010, s. 209-458. ISBN: 9786052425817. Çetin, C. & Arslan M. L. (2017). Temel İşletmecilik. Beta Yayıncılık. ISBN: 9786052424575. |
Suggested Readings/Materials | Aksoy, S. (2017). Değişen teknolojiler ve endüstri 4.0: Endüstri 4.0’ı anlamaya dair bir giriş. SAV Katkı, 4, 34–44. Avunduk, H. & Aşan, H. (2018). Blok zinciri teknolojisi ve işletme uygulamaları: Genel bir değerlendirme. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 33(1), 369–384. Aydın, I. (2017). Yönetimde kuşak farklılıkları, birlikte çalışma ve kuşakların yönetimi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 221, 69–94. Betil, İ. (2007). Ekonomik ve sosyal alanda girişimcilik. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 2(2), 21–24. Bulut, E. & Akçacı, T. (2017). Endüstri 4.0 ve inovasyon göstergeleri kapsamında Türkiye analizi. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi, 7, 50–72. Çetindamar, D., Tutal, E., Titiz, S. & Taluk, Ş. (2010). Sosyal dönüşümün ajansları: Sosyal girişimciler. Uluslararası Sosyal Girişimciler Konferansı. Demirtaş, B. & Argan, M. (2015). Büyük veri ve pazarlamadaki dönüşüm: Kuramsal bir yaklaşım. Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 15, 1–21. Fırat, O. Z. & Fırat, S. Ü. (2017). Endüstri 4.0 yolculuğunda trendler ve robotlar. Istanbul University Journal of the School of Business, 46(2), 211–223. Gökalp, M. O., Kayabay, K., Çoban, S., Yandık, Y. B. & Eren, P. E. (2018). Büyük veri çağında işletmelerde veri bilimi. 5th International Management Information Systems Conference, 94–97. Kacar, A. İ. & Yakın, V. (2018). Paylaşım ekonomisi ve değer yaratmak: Kanvas iş modeli örneği. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, 53(3), 724–739. Kaplan, B. (2013). C kuşağı tüketici davranışları ve C kuşağına yönelik pazarlama stratejileri. 18. Ulusal Pazarlama Kongresi Bildiri Kitabı. Kiracı, H. & Kayabaşı, A. (2017). Yeni nesil bir ekonomik sistemin ülkemizdeki potansiyeli: Paylaşım ekonomisindeki iş modeli örneklerinin irdelenmesi. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Dergisi, 4(2), 75–90. Köroğlu, Y. (2017). Yapay zekanın teorik ve pratik sınırları. 6. Evrim, Bilim, ve Eğitim Sempozyumu. Kuşat, N. (2012). Sürdürülebilir işletmeler için kurumsal sürdürülebilirlik ve içsel unsurlar. AKÜ İİBF Dergisi, 12(2), 227–242. Küçükkurt, A. (2018). Helal olsun!.. Para, 51, 10–18. Sarıkaya, M. & Kara, Z. (2007). Sürdürülebilir kalkınmada işletmenin rolü: Kurumsal vatandaşlık. Yönetim ve Ekonomi, 14(2), 221–233. Torlak, Ö. (2012). İslam ülkeleri arasında helal ürün pazarlama potansiyeli, problemleri ve çözüm önerileri. Tüketici ve Tüketim Araştırmaları, 4(2), 1–9. Turan, Z. (2018). Kripto paralar, bitcoin, blockchain, petro gold, dijital para ve kullanım alanları. Academic Review of Economics and Administrative Sciences, 11(3), 1–5. Ünay, S. & Dilek, Ş. (2018). Yeni korumacılık ve ticaret savaşları. Analiz, 228, 7–25. Yılmaz, M. & Divani, E. (2018). Ticaret savaşları, ekonomik milliyetçilik, yeni merkantilizm ve Dünya Ticaret Örgütünün işlevsizliği. İKÇÜ İİBF Dergisi, 1(1), 10–24. |
EVALUATION SYSTEM
Semester Activities | Number | Weigthing |
Participation |
1
|
10
|
Laboratory / Application | ||
Field Work | ||
Quizzes / Studio Critiques | ||
Portfolio | ||
Homework / Assignments | ||
Presentation / Jury |
1
|
20
|
Project | ||
Seminar / Workshop | ||
Oral Exams | ||
Midterm |
1
|
30
|
Final Exam |
1
|
40
|
Total |
Weighting of Semester Activities on the Final Grade |
3
|
60
|
Weighting of End-of-Semester Activities on the Final Grade |
1
|
40
|
Total |
ECTS / WORKLOAD TABLE
Semester Activities | Number | Duration (Hours) | Workload |
---|---|---|---|
Theoretical Course Hours (Including exam week: 16 x total hours) |
16
|
3
|
48
|
Laboratory / Application Hours (Including exam week: '.16.' x total hours) |
16
|
0
|
|
Study Hours Out of Class |
14
|
2
|
28
|
Field Work |
0
|
||
Quizzes / Studio Critiques |
0
|
||
Portfolio |
0
|
||
Homework / Assignments |
0
|
||
Presentation / Jury |
1
|
16
|
16
|
Project |
0
|
||
Seminar / Workshop |
0
|
||
Oral Exam |
0
|
||
Midterms |
1
|
24
|
24
|
Final Exam |
1
|
32
|
32
|
Total |
148
|
COURSE LEARNING OUTCOMES AND PROGRAM QUALIFICATIONS RELATIONSHIP
#
|
Program Competencies/Outcomes |
* Contribution Level
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | To be able to learn the concepts of foreign trade. |
|||||
2 | To be able to apply foreign trade tools. |
|||||
3 | To be able to learn world trade and structure. |
|||||
4 | To be able to use the concepts of international economy. |
X | ||||
5 | To be able to use the international trade law concepts and applications. |
|||||
6 | To be able to use the concepts and applications of export and import. |
|||||
7 | To be able to understand and use the structure of business contracts. |
X | ||||
8 | To be able to learn different types of international institutions. |
X | ||||
9 | To be able to use the application of global trade. |
X | ||||
10 | To be able to follow the information in his/her field and communicate with colleagues in English at least a level of European Language Portfolio A2 General Level. |
|||||
11 | To be able to communicate both verbally and written. |
X | ||||
12 | To be able to work effectively with multi-disciplinary teams, and apply them in the work environment. |
X | ||||
13 | To be able to direct his/her learning towards an advance level. |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest
NEWS |ALL NEWS
'Digital' mobilization
Izmir University of Economics (IUE) started a 'digital transformation' movement in order for students to improve themselves in this field by not
Export Support for SMEs by IUE Students
Students of Foreign Trade Program of Vocational School of Izmir University of Economics (IUE) provided support to 45 SMEs, which are members